MOGEN WIJ ONS AAN U VOORSTELLEN.

Onze vereniging is op modulebouw gebied in schaal N [ 1:160 ] de oudste actieve vereniging in Nederland. Modulebouw voor een groter publiek in Nederland, is in 1978 ontstaan naar aanleiding van de arikelen in het blad RAILHOBBY, hetgeen ook in 1978 is begonnen.

De spoorgroep NedTRAK is een vereniging bestaande uit ongeveer 25 leden, die verspreid over heel Nederland de modelspoorhobby bedrijven. De vereniging heeft geen eigen verenigingsgebouw en onze leden komen periodiek bijeen met of zonder eigen modules op contactdagen en / of evenementen. Zowel de modules als het rollend materieel zijn eigendom van de leden en alleen de baanautomatisering is eigendom van de vereniging.

De NedTRAK gebruikt het systeem iTrain/Dinamo. Hiermee wordt het treinverkeer geautomatiseerd terwijl elke keer weer een andere modulebaan kan worden gebouwd. Derhalve een optimale flexibiliteit zodat de modulebaan telkens kan worden aangepast aan de beschikbare ruimte.

Deze elektronica is eigendom van de vereniging. Het voordeel is dat elk individueel lid slechts hoeft zorg te dragen voor een aantal genormeerde contactdozen en bedrading onder zijn of haar module. Tijdens evenementen wordt de elektronica aangesloten en kan er worden gereden. Natuurlijk kan dit ook zelf worden aangeschaft om op dezelfde manier thuis te rijden. Je kunt dus thuis  rijden via je eigen aangeschafte iTrain/Dinamo of je sluit gewoon je eigen trafo aan op de genormeerde contactdoos onder de module. Ben je minder technisch? Ook dan kun je heel gemakkelijk deelnemen aan NedTRAK-bijeenkomsten.Via de vereniging wordt daarbij alle hulp en informatie verstrekt.

De leden van onze spoorgroep worden door middel van het cluborgaan de "N-koppeling", dat viermaal per jaar verschijnt, Facebook en Whatsapp op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe bijeenkomsten en verslagen van gehouden evenementen. Periodiek worden er test- en oefendagen gehouden, waarop de modules en overige attributen kunnen worden gekeurd en getest op hun goede werking. Daarnaast wordt onze spoorgroep regelmatig uitgenodigd door andere verenigingen of neemt zij deel aan hobbybeurzen en andere evenementen, waarbij wij onze modulebaan voor een groot publiek kunnen demonstreren. Onze leden zijn bij evenementen altijd herkenbaar middels onze gele sweathers met het clublogo. Deelname aan onze spoorgroep staat open voor personen van 16 jaar en ouder en het bezit van een module is niet noodzakelijk. Organisatoren van evenementen, welke belangstelling hebben voor een modulebaan, worden eveneens verzocht contact met ons op te nemen. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bezoek ons op één van onze evenementen.

ONZE MODULEBAAN.

Onze spoorgroep is in staat een modelspoorbaan van vrijwel onbeperkte afmetingen te demonstreren op elke geschikte locatie en wordt feitelijk alleen beperkt door het aantal beschikbare modules en / of de beschikbare ruimte. Een standaard module heeft een afmeting van 120 x 40 cm. Om niet alleen een rechte spoorbaan uit te beelden en ook omdat niet elke ruimte voldoende lang is, zijn er ook boog- en keermodules beschikbaar. Onze leden zijn vrij om hun modules naar eigen inzicht en kunde te bouwen, alleen de ligging van de sporen, de standaard bedrading en de afmetingen van de modules zijn aan normen gebonden. Hierdoor zijn alle modules op elke plaats in de modulebaan aan elkaar te koppelen. Op de modulebaan is een continue treinverkeer mogelijk, waarbij iTrain/Dinamo op de achtergrond de beveiliging voor zijn rekening neemt. Het spel-element blijft echter voor onze leden altijd gewaarborgd. Door de lengte van onze modulebanen zijn onze leden in staat om treinen met hun werkelijke lengte te demonstreren.

PRESENTATIE

Onze modulebaan heeft een verzorgde uitstraling en mede dank zij de toegepaste verlichting blijft zij ook in donkere ruimtes attractief. De baan zelf is afgerokt met zwarte stof, hetgeen een verzorgde indruk maakt. Onze leden dragen gele sweathers met het clublogo, zodat zij altijd als deelnemers herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Kortom de baan heeft een uniforme uitstraling.

 

 

BESTUUR

 

VOORZITTER (en Normen & Techniek)

Mijn naam is Jaco Hagoort en ik ben voorzitter en bestuurslid Normen & Techniek van de vereniging.
Naast de werkzaamheden als voorzitter, houd ik mij bezig met alle technische zaken. Als er nieuwe wijzigingen, voor het bouwen van modules, voorgesteld worden, maak ik hiervoor de tekeningen en de teksten. Alles natuurlijk in overleg met de overige bestuursleden en de leden zelf. Verder hou ik mij bezig met de techniek van de baan, zoals de NTC en het maken van de bekende koudkoppelstukjes.

Sinds de begin jaren tachtig ben ik lid van de spoorgroep en een tiental jaren later maakte ik deel uit van het bestuur. Ik ben begonnen met één standaardmodule, die ik later uitgebreid heb naar een keerlus, welke inmiddels ook weer herzien is. Als klein kind speelde ik volop met de bekende LEGO-treinen. Echter door ruimte gebrek ben ik overgegaan naar N-spoor. Een paar jaar later werd ik lid van de spoorgroep.

Jaco Hagoort - Voorzitter

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

PENNINGMEESTER (EN WEBMASTER)

Mijn naam is Dunie Wijbenga en ik ben sinds 1983 lid van de spoorgroep NedTRAK. Toen deze club een maatje groter groeide, is besloten een echte vereniging op te richten. Op 24 augustus 1992 werd de spoorgroep NedTRAK een echte vereniging en vanaf die datum ben ik ook in functie als penningmeester.

Sinds 12 april 2014 mag ik naast het penningmeesterschap ook, samen met Ed Hol, de website verzorgen.

De aanstichter van de modelspoorhobby was mijn opa, die mij 6-jarige leeftijd het bekende ovaaltje met locomotief en drie wagentjes cadeau deed. Een ovaaltje in schaal N, een formaat dat mij tot op de dag van vandaag nog steeds zeer goed bevalt.

De vaste modelspoorbaan heeft nu plaatsgemaakt voor een modulaire baan met als groot voordeel de enorme flexibiliteit die je hiermede krijgt. Alhoewel het soms moeilijk kiezen is tussen de werkzaamheden als penningmeester en het bezig zijn met de echte modelspoorhobby, zie je op deze manier wel vele facetten van deze boeiende hobby. Een hobby binnen een vereniging om nog jaren mee bezig te zijn.

Dunie Wijbenga - Penningmeester

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

EVENEMENTEN

Mijn naam is Peter van Dalen en ik ben sinds 8 april 2017 bestuurslid evenementen. De eerste keer dat ik NedTRAK tegen kwam was in 2008 bij een lokaal evenement van een tuincentrum. Na een kijkje achter de baan en even mee rijden met mijn eigen treinen, ben ik lid geworden.

Mijn eerste N spoor treinset (NS1127 met plan e rijtuigen) heb ik op mijn 17e gekregen. Daarvoor had ik wel Lego treinen, die ik nog steeds heb. Ondertussen is de verzameling N spoortreinen aardig uitgebreid, alleen de ruimte om te rijden ontbreekt. Bij NedTRAK is deze mogelijkheid er gelukkig wel als er een mooie modulebaan is samen gesteld.

Zonder modules geen baan, dus ben ik zelf ook begonnen met bouwen. Het zelf bouwen lijkt in het begin best moeilijk, maar als je eenmaal begonnen bent, dan krijg je de smaak snel te pakken. Je hebt veel vrijheid om, naar eigen inzicht, een module te bouwen. De regels die er zijn, zijn nodig om er een geheel van te kunnen maken. Ondertussen heb ik al meerdere modules.

Wat houdt mijn functie in?

In deze functie verzorg ik evenementen van onze vereniging. Hierbij kan je denken aan de deelname aan beurzen, maar ook de kleinere lokale evenementen. Daarnaast hebben we onze eigen contact dagen en verenigingsdagen. Ik houd me bezig met de organisatie en alles wat er om heen hangt, zoals bijvoorbeeld de contacten met andere verenigingen en organisatoren bij evenementen en beursen.

Bij elk evenement wordt er een uitnodiging naar de leden gestuurd om mee te doen. Naar aanleiding van de inschrijvingen, het soort baandelen en de beschikbare ruimte maak ik een baanplan,

Mocht u meer willen weten, neem dan gerust contact met mij op.

Peter van Dalen - Bestuurslid Evenementen.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

SECRETARIS (EN REDACTIE/WEBMASTER)

Mijn naam is Ed Hol en ik ben sinds enige jaren de redacteur van De N-koppeling, het cluborgaan van onze spoorgroep. Behalve het verzamelen van kopij, ben ik ook verantwoordelijk voor het samenstellen, printen, vouwen, nieten en verzenden. En kopij is altijd welkom.

Sinds 12 april 2014 ben ik secretaris van de Spoorgroep NedTRAK. Een mooie uitdaging naast de redactie van de N-Koppeling en de fucntie van webmaster van de site.

Ik ben al een aantal jaren lid van de spoorgroep. Door de vrijheid om zelf modules te bouwen, kan ik mij heerlijk uitleven op mijn modules. Het is niet nodig om hetzelfde te bouwen als een ander, dus je kan je fantasie geheel op je module loslaten. Ik ben in het bezit van verschillende modules, zoals de kermis, winter en de laatste met bootjes en echt water op schaal.

Ed Hol - Secretaris

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.